Vår historia

I maj 1984 startades Future av mig, Jan Jonsson och en kompis. Då som en ren hobbyverksamhet genom att sälja solglasögon, armbandsur m.m. på marknader och torg. Under de första åren fanns inte internet och inte heller telefax, så kommunikationen var inte lika enkel och snabb som idag. Det var heller inte lika enkelt att ta sig till Asien. Kina var stängt och det var Taiwan som gällde. På grund av revolutionen 1949 fanns det i stort sett inga utländska varor att köpa. Det var inte heller helt enkelt att hitta bra tillverkare på den tiden.

I mars 1985 kom det första genombrottet med Stena Line som storkund på musik-kassetter. Det var ett stort lyft för det lilla företaget som inte sålt en enda kassett innan. Detta gjorde att vi omsatte den första miljonen och att behövde större lokaler. Vi flyttade under våren -85 från baracken om totalt 40 kvm på en bilskrot i Gamlestaden till Lunden i Göteborg.

1987 anställdes den första personen. Samma år föddes vårt första egna varumärke Prestige. I Maj 1988 fick vi agenturen för Franska Bollé, som var ett helt okänt varumärke i Sverige. Detta gjorde att vi på allvar kunde börja marknadsföra oss mot sport- och skidbutiker. Detta år anställdes också den första säljaren på Göteborgsområdet. I övriga landet såldes och lagerfördes Prestige av lokala grossister.

1991 kom det stora lyftet då vi fick ett centralavtal med Statoil. Mötet med Statoil och telefonsamtalet då dom tackade ja glömmer jag aldrig. Detta avtal är förmodligen det viktigaste i företagets historia som också gjort att företaget har kunnat utvecklas till vad det är idag. En egen rikstäckande säljorganisation började även detta år att ta form.

Under 90-talet erhåller Future flera nya kundavtal och har en positiv utveckling och en växande organisation. Omsättningen går från ca 10–30 miljoner.

1999 startar vi ett samarbete med Idé & Profil i Danmark och i Januari 2001 blir Future majoritetsägare i bolaget som också byter namn till Prestige Danmark ApS. Detta blir Futures första dotterbolag.

Sedan inledningen av 2000 talet är Future den största aktören i Skandinavien i segmentet Prestige. Budget 2001/2002 är på drygt 35 milj.

Vi sålde i antal ca 500 000 Prestige sol- och ca 120 000 läsglasögon samt Prezeyes & Bollé. Totalt drygt 650 000 glasögon.

Eftersom vi nu sålde till en väldigt bred kundbas och flera olika branscher, behövde Future ett varumärke till för att komplettera Prestige. 2002 startade vi därför upp Granite Eyewear som det andra egna varumärket.

2003 avslutade vi samarbetet med Franska Bollé. Vi tar kort därefter ett beslut att på sikt starta ett eget gogglesmärke samt att bara ha egna varumärken i vår portfölj.

På ISPO-Mässan 2006, presenterar vi vårt egna gogglesmärke Dr.Zipe. Vi får en riktigt bra start och redan året därpå röstas Dr.Zipe fram som ”Årets Sportvarumärke” alla kategorier, av svenska sportbranschen. Samma år skrivs ett centralavtal med Intersport och därmed blir Future leverantör till samtliga stora sportkedjor i landet.

2007 lanseras varumärket Bliz med två grenar, Bliz Polarized & Bliz Active. Vi visar med stor framgång upp Bliz Active på ISPO. Under Vinter OS i Vancouver 2010, får vi ett internationellt genombrott med Bliz, då vi genom Svenska & Norska längdskidlandslagen tar hela 18 medaljer. Under VM i längdåkning i Oslo 2011, får vi genom Bliz Active totalt 14 medaljer, med bl.a åkare som Marit Björgen, Therese Johaug, Charlotte Kalla, Marcus Hellner & Emil Jönsson.

Förvärv av vår finske distributörs bolag 3Astetta görs under 2013. Bolaget döps om till Future Eyewear Finland OY. Samma år startas ett nytt bolag upp i Norge, Future Norway AS. Future som är majoritetsägare, samäger bolaget med Espen Berglund.

I september 2013 begravs namnet Future Trading, då namnet ändras till Future Eyewear Group Sweden AB. Future har nu blivit en koncern med dotterbolag i hela Norden.

Vinter OS i Sochi 2014 blev en otrolig framgång för Bliz som varumärke. Vi får hela 25 medaljer med varumärket genom längdskidåkare och skidskyttar i Sverige & Norge, samt en i Finland. Förutom detta tar Skicrossåkaren Anna Holmlund en bronsmedalj för Dr.Zipe.


//Jan Jonsson